Nagyvilág

Az USA kiáll Dél-Korea mellett a szomszéd diktátor halála után

Az amerikai és a dél-koreai védelmi miniszter szerint Kim Dzsong Il észak-koreai vezető halála kulcsfontosságú fordulópont, amely tele van bizonytalansággal.

Leon Panetta, a Pentagon vezetője hétfőn telefonbeszélgetést folytatott dél-koreai kollégájával, Kim Kvan Dzsinnel, s az amerikai védelmi minisztérium szóvivője szerint mindketten egyetértettek abban, hogy óvatosságra van szükség a jelenlegi helyzetben. Panetta biztosította a dél-koreai védelmi minisztert, hogy az Egyesült Államok Dél-Korea mellett áll ezekben a bizonytalan időkben.

William Hague brit külügyminiszter szintén úgy vélte, hogy Kim Dzsong Il halála fordulópontot jelenthet Észak-Korea számára. “Reméljük, hogy az új hatalom rádöbben majd: úgy van a legjobb esélye az észak-koreai nép életfeltételeinek javítására, ha csatlakozik a nemzetközi közösséghez” – mondta.

Az Európai Unió elnöke, Herman Van Rompuy hétfőn felszólította Észak-Koreát, hogy a Koreai-félsziget békéjéért és stabilitásáért munkálkodjon Kim Dzsong Il halála után.

Herman Van Rompuy Kijevben az EU-Ukrajna csúcstalálkozón vett részt, s ott nyilatkozott Korea-ügyben. Mint mondta, az Európai Unió megkülönböztetett figyelemmel követi a fejleményeket.

Az Európai Unió mindenesetre nem játszik komolyabb szerepet az észak-koreai katonai nukleáris programról indított megbeszéléseken: ezeket hat ország (a két Korea, Japán, az Egyesült Államok, Oroszország és Kína) folytatta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik