Nagyvilág

Oroszország segítené az euróövezet stabilizálását

Oroszország hajlandó pénzt áldozni az euróövezet megmentésére - jelentette ki Brüsszelben Dmitrij Medvegyev orosz elnök.

“Készek vagyunk arra, hogy minden lehetséges pénzügyi eszközzel támogassuk az európai gazdaságot és az eurózónát” – mondta Dmitrij Medvegyev, miután uniós vezetőkkel találkozott. Konkrét összeget nem említett, de előzőleg egyik munkatársa azt mondta: Moszkva kötelezettséget vállal arra, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) közbeiktatásával legkevesebb 10 milliárd dollárral (7,7 milliárd euróval) segíti az eurózóna stabilizálását célzó erőfeszítéseket.

A múlt héten az EU-országok csúcstalálkozóján abban maradtak, hogy tíz napon belül áttekintik, meg tudják-e növelni 200 milliárd euróval az IMF azon keretét, amely a bajba kerülő európai államok pénzügyi megsegítését célozza.

Arkagyij Dvorkovics, a Kreml gazdasági tanácsadója szerint az Európa javára történő orosz kötelezettségvállalás akár a minimumot jelentő 10 milliárd dollár kétszeresére is rúghat. Az orosz tanácsadó megjegyezte: a pontos összeg attól is függ majd, mekkora pénzügyi rés marad az európaiak által elhatározott elvi megállapodás, illetve a ténylegesen megnyilvánuló finanszírozási hajlandóságuk között. Ez alatt – tette hozzá – azt érti, hogy ha nagyon nagy összegek hiányoznak majd az európai mentőalaphoz, akkor az orosz segítségnek sincs sok értelme, de ha csekély az elmaradás, akkor Moszkva szívesen áldoz nagyobb összeget is. Mint mondta, most mindennél fontosabb, hogy bizalmat öntsenek a piacokba.

Medvegyev a sajtótájékoztatón nem rejtette véka alá, miért is fontos Moszkva számára, hogy az euró megmaradjon vonzó tartalékvalutának: utalt arra, hogy az orosz valutatartalékok 41 százalékát euróban tartják, és Oroszország külkereskedelmének a fele bonyolódik le az EU-országokkal.

Az EU-orosz csúcstalálkozó egy nappal előzte meg Oroszország régi vágyának beteljesülését, a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) tagságának elnyerését.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik