Nagyvilág

Nem rohanták le Németországot a kelet-közép-európaiak

A vártnál jóval kevesebb munkavállaló jelent meg a német munkaerőpiacon a korlátozások májusi feloldása után.

Bevándorlók rohamára számítottak Németországban, amikor idén májusban feloldották az Európai Unióhoz 2004-ben csatlakozott kelet-közép-európai országok állampolgárait sújtó korlátozásokat. A Nürnbergben működő munkaügyi kutatóintézet (IAB) 140 ezer új munkavállalót várt 2011 végéig, míg a tekintélyes kölni német gazdaságkutató intézet (IW) azt jósolta, hogy a nyitástól kezdve 2012 végéig összesen 800 ezren érkeznek az országba.

Ehhez képest május 1-je óta összesen 61 577 bevándorló érkezett Németországba a nyolc országból, vagyis a balti államokból, Lengyelországból, Csehországból, Szlovákiából, Magyarországról és Szlovéniából – jelentette be az IAB. Közben 24 911-en elhagyták Németországot.

Az IAB közlése szerint a mobilis munkaerő mindenekelőtt az angol nyelvterületre áramlott május eleje óta: tíz külföldön szerencsét próbáló kelet-közép-európai közül nyolcan Nagy-Britanniát vagy Írországot választották. A szervezet szerint ez elsősorban annak köszönhető, hogy az utóbbi országokban rugalmasabb a munkaerőpiac, hamarabb feloldották a korlátozásokat és az angol nyelv elterjedtebb, mint a német.

Ugyanakkor Németországban emelkedett a nyolc vizsgált ország állampolgárainak foglalkoztatottsága. A kutatók szerint ez abból adódhat, hogy a korlátozások megszűntével sokan legális formában végzik tovább ugyanazt a munkát, amelyet május előtt feketén végeztek. Nagyjából 100 ezren viszont továbbra is illegálisan dolgoznak, a hivatalos német statisztikai adatok szerint ugyanis 200 ezer kelet-közép-európai munkavállaló él az országban, uniós felmérések viszont 300 ezer térségi állampolgár jelenlétét mutatják ki a német munkaerőpiacon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik