Külföld

90 évesen vonult börtönbe

Kiss Gábor
Kiss Gábor

2011. 12. 15. 19:52

Megkezdte életfogytiglani börtönbüntetését egy náci háborús bűnös.

Heinrich Boerét Németországban vitték börtönbe egy nyugdíjasotthonból. A 90 éves férfit három holland civil megölése miatt ítéltek életfogytiglani börtönre tavaly márciusban. Egy német bíróság elutasította fellebbezését.

A perben Boere beismerte az általa 1944-ben elkövetett gyilkosságokat mint náci háborús bűnös az aacheni bíróságon, de azzal védekezett, hogy mindent parancsra tett.

A holland származású férfi a náci párt fegyveres alakulata, a Waffen-SS egyik halálosztagának tagjaként az akkor német megszállás alatt lévő Hollandiában megölt három holland civilt, köztük egy kerékpárbolt-tulajdonost és egy gyógyszerészt.

A férfit a náci háborús bűnösök felkutatásával foglalkozó Simon Wiesenthal Központ a tíz leginkább keresett náci bűnös közé sorolja. Boere az Ezüstfenyő nevű osztag tagja volt, amelynek az volt a feladata, hogy a nácik elleni támadásokért bosszúból hollandokat öljön meg. Holland bírósági dokumentumok szerint az osztag összesen 54 embert gyilkolt meg.

1949-ben Hollandiában már kimondták bűnösségét a három gyilkosságban, és halálra is ítélték, ő azonban még 1947-ben Németországba menekült. Büntetését később életfogytiglanira változtatták. Hollandia kérte a kiadatását 1983-ban, de Németország az akkori törvények alapján – német állampolgárságú személyeket tilos volt kiadni – elutasította a kérelmet.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Németh Sándor: Előfordult, hogy a szocialisták zsaroltak

THE ASSASSINATION OF GIANNI VERSACE: AMERICAN CRIME STORY "The Man Who Would Be Vogue" Episode 1 (Airs Wednesday. January 17, 10:00 p.m. e/p) -- Pictured: Edgar Ramirez as Gianni Versace. CR: Jeff Daly/FX
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.