Nagyvilág

Pszichedelikus gekkó és Elvis-frizurás majom

Több mint kétszáz új fajt fedeztek fel az elmúlt évben a Nagy-Mekong régióban, köztük igazi különlegességeket.

A Természetvédelmi Világalap (WWF) közlése szerint szinte kétnaponta bukkannak rá új fajokra a délkelet-ázsiai térségben, amelyet megdöbbentő biológiai sokszínűség jellemez. A 2010-ben felfedezett 208 élőlény között olyan különlegességeket találtak, mint egy hím közreműködése nélkül, klónozással szaporodó gyík, egy uborkára hasonlító halfaj, valamint öt húsevő növényfaj is. Utóbbiak közül némelyik képes akár egy patkány vagy kisebb madár elfogyasztására is.

A felfedezett fajok között van egy Elvis-frizurás majom is, amelyet a mianmari Kachin állam hegyvidékén találtak. A fekete-fehér, pisze orrú állat a helyi lakosok szerint képes arra, hogy esős időben fejét a lábai közé dugva akadályozza meg, hogy a csapadék belefolyjon felfelé álló orrába. A pszichedelikus kinézetű gekkót egy dél-vietnámi szigeten fedezték fel, lábai narancs színűek, nyaka sárga, szürke-kék testét sárga vonalak csíkozzák.

A Nagy-Mekong térségbe tartozik Kambodzsa, Laosz, Mianmar, Thaiföld, Vietnám és a dél-kínai Jünnan tartomány. A WWF közlése szerint a terület megdöbbentő biológiai sokszínűségét jellemzi, szinte kétnaponta bukkannak rá új fajokra – a biodiverzitás megőrzéséhez azonban helyi együttműködésre és megfelelő kormányzati döntésekre van szükség.

“Miközben a 2010-es felfedezések a tudomány számára újak, közülük sok már egy ideje a helybéliek tányérján köt ki” – figyelmeztetett az újonnan megtalált fajok kihalásának kockázatára nyilatkozatában Stuart Chapman, a WWF Nagy-Mekong régiójának természetvédelmi igazgatója. A környezetvédelmi szervezet idén számolt be a vietnámi jávai orrszarvú kipusztulásáról, amely szintén a fajok veszélyeztetettségét bizonyítja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik