Nagyvilág

Semjén: amit másnak szabad, azt szabad nekünk is

Videoüzenetben állt ki az erdélyi autonómiatörekvések mellett a magyar miniszterelnök-helyettes.

Az autonómia elérését tekintette az erdélyi magyarság megmaradása zálogának Semjén Zsolt. A miniszterelnök-helyettes videoüzenetben köszöntötte az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács marosvásárhelyi küldöttgyűlését.

„Az autonómia soha fel nem adása a megmaradás záloga” –- üzente az EMNT küldöttgyűlésén levetített videoüzenetében Semjén Zsolt. Hangsúlyozta, a magyarság nem fogadhatja el a kettős mércét, sem a történelmi kérdésekben, sem a napi politikai aktualitások tekintetében. „Amit szabad más népeknek, azt szabad nekünk is. Ha lehet más népeknek autonómiája Európában, akkor lehet nekünk is” – fogalmazott.

Az ülésén újraválasztotta elnökévé a szervezet Tőkés Lászlót. Tőkés egyedüli jelölt volt a tisztségre a marosvásárhelyi küldöttgyűlésen. „Igyekszem továbbra is rászolgálni a bizalmukra” – jelentette ki a szavazás után Tőkés László.

Elnöki beszámolójában Tőkés László áttekintette azt a folyamatot, mely az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács megalakulásához vezetett. Úgy vélte, ma újra olyan „ügyszeretettel átitatott szentség lebegi be a termet, mint 1989 decemberében, a nagy elhatározások idején”. Tőkés megemlítette, a magyarországi változásoknak döntő szerepe volt a mostani építő hangulat kialakulásában. „Magyarország újból anyaországgá változott” – fogalmazott Tőkés.

Úgy vélte, az „eurotranszilvanizmus” útján kell haladni előre. Mint részletezte, a fogalom az európai modernitás és az erdélyi értékek és hagyományok ötvözését fedi. Azt is megemlítette, az erdélyi magyarságnak stratégiai partnerséget kell ajánlania az erdélyi románság számára.

A küldöttgyűlésen módosították a szervezet alapszabályát, és újjászervezték a szervezet vezető testületeit, mivel azokból meghatározó személyiségek távoztak az Erdélyi Magyar Néppártba.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik