Nagyvilág

Horvátország aláírt az EU-hoz

Horvátország 2013 júliusától lesz az Európai Unió tagja.

A brüsszeli ceremónián beszédet mondó uniós vezetők, valamint a Zágrábot képviselő Ivo Josipovic köztársasági elnök és Jadranka Kosor miniszterelnök történelmiként méltatta a pillanatot.

Horvátország 2013 júliusától válik az EU 28. teljes jogú tagállamává, ha a ratifikációs folyamat fennakadás nélkül lezajlik a jelenlegi tagországokban.


Fotó: MTI / EPA / Bruno Fahy

Magyarország az előző félév soros uniós elnökeként fontos szerepet játszott a horvát csatlakozási folyamat előmozdításában; erre az időszakra esett a csatlakozási tárgyalások lezárása is.

A beszédet mondó uniós vezetők – Herman Van Rompuy, a kormányfői tanács elnöke, José Manuel Durao Barroso, az Európai Bizottság elnöke és Jerzy Buzek, az Európai Parlament elnöke – mindazonáltal arra is felhívták a figyelmet, hogy Zágráb “még nem tart az út végén”, a csatlakozásig, sőt azon túl is folytatódniuk kell a reformoknak.

Buzek a nyugat-balkáni térség többi állama számára is modellként említette Horvátországot. Barroso egyebek között azt emelte ki, hogy az aláírás is bizonyítja: az unió bővítése folytatódik, a nemzetközi gazdasági válság sem tudja beárnyékolni.

Josipovic hazája függetlenné válásához hasonlította a csatlakozás jelentőségét, Kosor pedig egyebek között azt hangoztatta, hogy az ország mindig is az európai családhoz tartozott.

Horvátország 2005 márciusában kezdte meg a csatlakozási tárgyalásokat, amelyek több mint hat évig tartottak.
Szlovénia után Horvátország lesz az egykori Jugoszlávia második utódállama, amely teljes jogú tagságot nyer az Európai Unióban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik