Nagyvilág

80-nál is több halott az indiai kórháztűzben

Legalább 88 halálos áldozata van a péntek hajnali kalkuttai kórházi tűzvésznek.

Az áldozatok többsége a kórházban ápolt beteg volt, de az egészségügyi személyzet három tagja is életét vesztette. A hatóságok azzal vádolják az intézmény dolgozóit, hogy az ápoltakat cserbenhagyva kimenekültek az épületből – írta a The Times of India című újság.

Csapdába estek a betegek

Az északkelet-indiai Nyugat-Bengál kormányzója “megbocsáthatatlan bűnnek” nevezte a dolgozók részéről tanúsított gondatlanságot, és szigorú büntetést helyezett kilátásba a felelősöknek. A szóban forgó AMRI kórház működési engedélyét azonnali hatállyal visszavonják. Szubrata Mukherdzsi tartományi egészségügyi miniszter azt mondta: “megbotránkoztató”, hogy a kórház munkatársai nem tettek erőfeszítéseket a lángok által csapdába zárt betegek kiszabadítására.

A tűz az ötemeletes épület alagsorában keletkezett csütörtök éjjel, de a füst megtöltötte az épületet, sok beteg csapdába esett kórtermében, és megfulladt. Az épületben mintegy 160 beteg tartózkodott, közülük 85-öt sikerült a kórház másik szárnyába átmenekíteni. A helyszínre érkező tűzoltó brigád szerint az egészségügyi intézetnek nincsen megfelelő tűzvédelmi rendszere. A helyzetet súlyosbította, hogy a bent ápoltak nagy része az ortopédiai osztályon feküdt, és többségük mozgásképtelen volt.

Kártérítést fizetnek

A tűzeset hírére hozzátartozók százai gyűltek össze a kórház épülete előtt, de az intézet vezetősége hivatalosan nem közölt még semmit az ügyben, mindössze annyit mondtak, hogy az áldozatok családjainak kártérítést fognak fizetni.

Szemtanúk szerint teljes káosz és szakszerűtlenség volt tapasztalható a kórházi személyzet részéről, amikor a lángok felcsaptak. Az egyik bent ápolt férfi arról számolt be, hogy teljesen félretájékoztatták őket. “Azt mondták nekünk, hogy ne aggódjunk, nem történik semmi” – idézte az egyik nővér szavait.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik