Nagyvilág

Soha nem volt még ennyi katasztrófa az USA-ban

Olyan sok milliárdos károkat okozó természeti katasztrófa történt az elmúlt évben az Egyesült Államokban, mint soha korábban.

Összesen tizenkét természeti katasztrófa sújtott le mintegy 52 milliárd dolláros (1198 milliárd forintos) kárt és több mint ezer ember halálát okozva. A Nemzeti Oceanográfiai és Légköri Hivatal (NOAA) szerdán két újabb történéssorozatot – a texasi, új-mexikói és arizonai bozóttüzeket és a tornádókat – is hozzáfűzte a listához.

Az Egyesült Államokban 2011-ben több, milliárdos kárt okozó természeti jelenséget regisztráltak, mint az egész nyolcvanas években. A meteorológusok a globális felmelegedés és a tornádók, áradások, hóviharok, szárazságok és bozóttüzek szerencsétlen kombinációját teszik felelőssé.

Az eddigi rekorder év 2008 volt, amikor kilenc hatalmas veszteséggel járó katasztrófa történt. Jack Hayes, a NOAA vezetője elmondása szerint lehetséges, hogy a katasztrófák száma tovább növekszik. A Lee nevet kapott trópusi vihar és a halloween előtti északkeleti hóvihar okozta károkat sem mérték még fel teljesen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik