Nagyvilág

Ellenzéki tüntetőket vettek őrizetbe Moszkvában

Moszkvában a várható ellenzéki tiltakozások miatt az orosz hatóságok a parlamenti választások napján, lezárták a Vörös teret és a mellette lévő Manyezs teret. A választásokon Putyin pártjának biztos győzelme várható.

A Levij Front (Baloldali Front) elnevezésű politikai csoport mintegy 30 aktivistája közül 12 főt őrizetbe vettek – közölte az orosz belügyminisztérium sajtóosztálya. Az ok az engedély nélküli tüntetés volt, amelyet a Vörös tér közelében lévő bazársoron tartottak meg a nagy számban megjelent újságírók és a szintén komoly erővel felvonult rendvédelmi egységek jelenlétében. Az aktivisták a rendőrség felszólítása ellenére röplapokat szórtak a tömegbe és nem akarták elhagyni a területet.

A szervezet sajtószóvivőjét, Anasztaszija Udalcovát is elvitték rendőrök, aki az Interfax ügynökségnek elmondta, hogy más ellenzéki szervezetek képviselőit is őrizetbe vették. Férjét, és vele együtt más ellenzékieket már a Vörös térre menet, a metrómegállók környékén lefogták. A tüntetők a szerintük törvénytelen választás ellen tiltakoztak.

A moszkvai hatóságok előre figyelmeztettek mindenkit, hogy a nem engedélyezett demonstrációkat feloszlatják.

Az oroszországi parlamenti választások a belügyminisztérium közlése szerint nyugalomban zajlanak, a pártok azonban visszaélésekkel vádolják egymást. A Polgári Ellenőrzés elnevezésű jogvédő szervezet közlése szerint mintegy 250 esetről kaptak bejelentést moszkvai központjukba.

Ügyelnek a tisztaságra

Oroszországban vasárnap mind a kilenc időzónában jelentősnek ígérkező részvétel mellett zajlottak a parlamenti választások,amelyeken a közvélemény-kutatások szerint újra a  hatalmon lévő párt, az Egységes Oroszország (JR) fog győzni, s csak az a kérdés, hogy milyen többséget szerez az alsóházban, az Állami Dumában.

A választások tisztaságára csaknem 700 nemzetközi és 500 ezer hazai megfigyelő ügyel. A belügyminisztérium közlése szerint több mint 320 ezer rendőrt és 11,5 ezer katonát vezényeltek a szavazóhelyiségekhez, hogy ügyeljenek a biztonságra, megakadályozzák a választási családokat és a “szavazatvásárlásokat”. Országszerte több mint 96 ezer szavazóhelyiségben adhatják le voksukat az arra jogosultak.

Borítékolható győzelem

A pártoknak a parlamentbe jutáshoz a szavazatok legalább hét százalékát kell megszerezniük. A 450 fős Állami Duma tagjait arányos rendszerben, közvetlenül választják meg. Eddig négy évre szólt a megbízatásuk, de egy alkotmánymódosítás révén az új parlament mandátuma már öt évig tart.

A legutóbbi, 2007. decemberi választások során a Vlagyimir Putyin kormányfő vezette JR fölényes győzelmet aratott. Felmérések szerint a győzelme ezúttal is borítékolható, de nem kizárt, hogy már nem lesz alkotmányozó, kétharmados többsége a dumában, ahol jelenleg 315 hellyel rendelkezik. A JR államfőjelöltje Vlagyimir Putyin kormányfő, a listavezető (miniszterelnök-jelölt) pedig a jelenlegi államfő, Dmitrij Medvegyev. A parlamenti választás a jövő évben esedékes elnökválasztás előtti erőpróbának is tekinthető.

A hatalom pártján kívül a Liberális Demokrata Párt, a Kommunista Párt, az Igazságos Oroszország, az Orosz Hazafiak, az Alma párt és a Jobb Ügy párt indulhatott a választásokon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik