Nagyvilág

A horvátoknál kormányváltás, Szlovéniában meglepetés készül

Az exit poll adatok alapján Horvátországban balközép-liberális kabinet kerülhet hatalomra. Szlovéniában egy két hónapja létrejött párt vezet a választásokon.

A “Kukurikú”-koalíciónak nevezett balközép-liberális koalíció vezet az exit poll adatok szerint a vasárnap tartott horvát parlamenti választásokon: a független Ipsos Puls intézet felmérése szerint a Horvátországi Szociáldemokrata Párt (SDP) vezette koalíció 83 helyre számíthat a 151 tagú törvényhozásban.


Fotó: AFP

Az elmúlt nyolc évben kormányzó konzervatív Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) 40 helyhez juthat a szavazófülkékből távozók körében végzett vizsgálat alapján, amelyet a Nova TV magántelevízió közölt. Egy második exit poll, amelyet az állami tévé tett közzé, pontosan ugyanezt az eredményt mutatta. A felmérések hibahatára 3 százalék.

A győzelemre esélyes balközép-liberális koalíciót, amely az első találkozójuk színhelyéül szolgáló étterem után kapta nevét, a 45 éves volt diplomata Zoran Milanovic vezeti. A kampányban azt mondta a választóknak, “többet, keményebben és hosszabban” kell majd dolgozniuk azért, hogy a gazdaság rendbe jöjjön, mielőtt a 4,3 milliós ország 2013-ban – a második exjugoszláv köztársaságként – csatlakozik az Európai Unióhoz.

A választások kimenetelét minden bizonnyal az elmúlt hónapok szenzációszámba menő, rendre a hatalmon lévő Horvát Demokratikus Közösséghez (HDZ) és korábbi vezetőihez köthető korrupciós botrányok döntik el. A választások után öt nappal, december 9-én írja alá Horvátország az uniós csatlakozási szerződést, és az ország várhatóan jövő július 1-jén válik az EU-tagjává.

Szlovén meglepetés

Zoran Jankovicnak, Ljubljana főváros balközép irányzatú polgármesterének pártja, a Pozitív Szlovénia vezet meglepetésre a vasárnapi előre hozott szlovén parlamenti választásokon az exit poll eredmények szerint.


Fotó: AFP

A TV Slovenia által közölt felmérés alapján a két hónapja a választásokra létrehozott balközép párt 29,1 százalékot kaphat, míg a széles körben esélyesnek tartott jobbközép, konzervatív Szlovén Demokrata Párt (SDS), Janez Jansa pártja 26,5 százalékra számíthat. Az előző kormány fejének, a szociáldemokrata Borut Pahornak a pártja, akinek kormánya szeptemberben megbukott, 10,8 százalékot kaphat az exit poll adatai szerint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik