Nagyvilág

Kegyelem a megerőszakolása miatt bebörtönzött nőnek

Az afgán elnök megkegyelmezett egy 21 éves nőnek, akit megerőszakolása miatt börtönbe vetettek „erkölcsi bűn” miatt.

Elnöki kegyelem kellett ahhoz, hogy az afgán hatóságok szabadon engedjenek egy most 21 éves nőt, akit azért ítéltek több évig tartó börtönbüntetésre, mert megerőszakolták. A Gulnaz néven ismertté vált nőt még 2009-ben erőszakolta meg egy családtagja. Az eset kiderülése után azonban nemcsak a támadót, hanem a helyi szokásoknak megfelelően az áldozatot is rácsok mögé küldték. A nőnek az volt az „erkölcsi bűne”, hogy házasságon kívül szexelt egy férfival.

A nőt első fokon két évig tartó börtönbüntetésre ítélték, majd azt 12 évre növelték, amikor először fellebbezett. Későbbi fellebbezések után végül három évet kapott. Támadója hétéves börtönbüntetését tölti.

Gulnaz a héten folyamodott elnöki kegyelemért, hogy elérje szabadon engedését. Egyes hírek szerint szabadulásának feltétele volt, hogy össze kell házasodni támadójával, de a nő ügyvédje ezt cáfolta a Reutersnek és az Al Jazeerának adott nyilatkozataiban.

Kimberley Motley elmondása szerint nincsen semmi feltétele Gulnaz szabadon engedésének. Az ügyvéd reményét fejezte ki, hogy védence hamarosan tényleg elhagyhatja börtönét. Közlése szerint egy nőknek létrehozott menedékhelyen már van is hely számára.

Az afgán nők helyzetére rávilágító eset egy, az Európai Unió megbízásából készült dokumentumfilm után vált nemzetközileg is ismertté. Az EU már üdvözölte is a nőnek adott elnöki kegyelemről szóló hírt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik