Nagyvilág

HIllary Clinton a világ egyik legelzártabb országában

Megérkezett Mianmarba szerdán Hillary Clinton amerikai külügyminiszter: több mint 50 év után ő az első washingtoni diplomáciai vezető, aki az elzárt, tekintélyelvű országba látogat.

Clinton csütörtökön tárgyal mianmari vezetőkkel, majd Rangunba utazik, ahol találkozik Aung Szan Szú Kji Nobel-békedíjas ellenzéki vezetővel. Aung Szan Szú Kji eközben reményét fejezte ki, hogy a kormányzat reform-hajlandósága valódi.

Clintont a najpjidói kis repülőtéren egy helyettes külügyminiszter fogadta számos hivatalos személy és külföldi újságírók jelenlétében. Utóbbiak kivételesen kaptak beutazási engedélyt, hogy tudósíthassanak Clinton útjáról. Clinton fogadtatása mindazonáltal meglehetősen elüt Mihail Mjasznyikovics fehérorosz kormányfő csütörtökre várható látogatásától: a repülőteret és a városba vezető utat ugyanis a fehérorosz politikust és feleségét üdvözlő feliratokkal díszítették fel.

Aung Szan Szú Kji szerdán videó-konferencián beszélt az amerikai Külkapcsolatok Tanácsa tagjai előtt és elmondta, hogy “a burmai nép többsége a demokráciába való átmenetet békés, higgadt” mederben képzeli el. Úgy véli, hogy a kormányzatban vannak olyanok, akik felismerték a változás szükségességét. “Azt gondolom, hogy fel kell készülnünk kockázatok vállalására. Semmi sincs garantálva” – mondta Szú Kji, aki indulni akar a közeljövőben esedékes pótválasztáson. Pártja, a Nemzeti Liga a Demokráciáért bojkottálta a tavalyi parlamenti választásokat. Szú Kji másfél évtizeden keresztül volt a katonai diktatúra fogságában, lényegében teljesen elszigetelték a külvilágtól. Házi őrizetét tavaly oldották fel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik