Nagyvilág

Harminc éve nem látott brit sztrájk

Várhatóan kétmillió brit közalkalmazott tart egynapos munkabeszüntetést a kormány nyugdíjreformja ellen tiltakozva.

Az 1970-es évek vége óta nem látott nagyságú közalkalmazotti sztrájkkezdődött szerdán éjfélkor Nagy-Britanniában. Előzetes becslések szerint legalább kétmillióan csatlakoznak a munkabeszüntetéshez, amellyel az érdekképviseletek a konzervatív-liberális kormánykoalíció nyugdíjtervei ellen tiltakoznak.

A sztrájk várhatóan komoly fennakadásokat okoz egyebek mellett a nemzetközi repülőterek forgalmában, a közoktatásban, az egészségügyi ellátásban és szinte minden lakossági közszolgáltatási területen. Az állami iskolák kilencven százaléka tanítási szünetet hirdetett szerdára. Az állami kórházakban több ezer műtétet későbbre ütemeztek át, de az életmentő beavatkozásokat elvégzik, a sürgősségi ellátás nem áll le. A brit parlamenti képviselők pedig meleg étel nélkül maradnak, mivel a londoni alsóház éttermi személyzete szintén sztrájkol.

Az akcióban részt vesznek a brit határrendészeti hatóság (UKBA) munkatársai is, ami azt jelenti, hogy a nagyobb nemzetközi repülőtereken jelentős fennakadás lehet az útlevélkezelésben. A BAA, a legnagyobb brit repülőtér-üzemeltető cég arra hívta fel a légitársaságok figyelmét, hogy az érkező utasoknak két-három órát is várniuk kell útlevelük ellenőrzésére. Nagy-Britannia nem csatlakozott a schengeni egyezményhez, így a többi EU-tagállamból érkező utasoknak is kivétel nélkül útlevél-ellenőrzésen kell átesniük.

A brit közalkalmazottak jelentős része jelenleg 60 éves korában teljes állami nyugdíjra jogosult, ám az általános állami nyugdíjkorhatár 2020-ra a tervek alapján egységesen 68 év lesz a közszolgálati és a versenyszférában egyaránt. A korhatár emelésével együtt növekedne a bérekből levont nyugdíj-hozzájárulás is, emellett a nyugdíjak összegét nem az utolsó ledolgozott év, hanem a közalkalmazotti munkaviszonyban eltöltött teljes időszak bérátlaga alapján számolnák ki.

George Osborne pénzügyminiszter mindemellett éppen a sztrájk előtti napon jelentette be, hogy az eredetileg tervezett 400 ezer helyett a kormány 710 ezer fős leépítést kíván végrehajtani a közszférában a 2015-ig tartó parlamenti ciklus végére.

A brit miniszterelnöki hivatal szóvivője közölte, hogy a sztrájkkal a szakszervezetek “semmit nem fognak elérni”. A kormány felszólította az érdekképviseleteket a tárgyalások folytatására.

Hivatalos számítások szerint a sztrájk 500 millió font (180 milliárd forint) kiesést okoz a brit gazdaságban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik