Nagyvilág

Bűnös a minszki metrórobbantás két vádlottja

Az államügyész a per során halálbüntetés kiszabását kérte mindkettőjükre, ami ellen jogvédők hevesen tiltakoztak.

Bűnösnek találta a fehérorosz legfelsőbb bíróság szerdán az áprilisi minszki metrórobbantás két elkövetőjét. A bíróság megállapította, hogy Dmitrij Konovalov elkövette a terrorcselekményt, a másik vádlott, Vladiszlav Kovaljov pedig segítette őt ebben: egy bérelt lakásba vitte a pokolgépet, és ott beélesítette – közölte a törvényszék végzését ismertetve Aljakszandr Fedorcov bíró.

Az államügyész a per során halálbüntetés kiszabását kérte mindkettőjükre, ami ellen jogvédők hevesen tiltakoztak, mert szerintük a vádhatóság bizonyítékai nem elégségesek, s további nyomozásra van szükség.

A minszki metróban, az elnöki hivataltól 100 méterre lévő forgalmas csomóponton, az Oktyabrszkaja megállóban történt április 11-i robbantásban 15-en meghaltak és több mint 200-an megsebesültek. Mindkét vádlott a per során beismerő vallomást tett.

Az ítélethirdetéskor a bíró felolvasta a halálos áldozatok és a sebesültek nevét. A teljes verdikt felolvasása 4-5 órát vesz igénybe, s nem tudni, hogy a nap folyamán kihirdetik-e az ítéletet is.

Konovalovot bűnösnek találta a bíróság a 2008-ban, szintén Minszkben, a függetlenség napja alkalmából rendezett koncerten történt robbantás elkövetésében is. Az ügyben Kovaljovot szintén bűnösnek találták, amiért nem jelentette a hatóságoknak, hogy merénylet készül.

Konovalov már a bírósági eljárás első napján beismerte, hogy elkövette mindkét bűncselekményt. Kovaljov a nyomozati eljárás során beismerő vallomást tett, de azt később visszavonta, arra hivatkozva, hogy kényszer hatására vallott, mert hallotta, ahogy a szomszédos cellában verik a társát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik