Nagyvilág

Még mindig Bécs a legélhetőbb

Az osztrák főváros megőrizte vezető helyét a világ legélhetőbb városainak rangsorában. Budapest nincs az első ötvenben.

Az osztrák fővárost Zürich és Auckland követi az élet minőségét összehasonlító listán a Mercer amerikai tanácsadó cég szerint.

A lista negyedik helyén München áll, az ötödiken Düsseldorf és Vancouver osztozik, az első tízben még Frankfurt, Bern, Genf és Koppenhága szerepel, utóbbi két város szintén holtversenyben. Az amerikai városok közül Honolulu érdemelte ki a legjobb – mégpedig a 29. – helyet.

A Mercer tekintélyes tanácsadó cég, amelynek központja New Yorkban van. Az általa összeállított lista első 25 helyezettje döntő többségében európai. A cég összesen 221 várost értékelt az életminőség szempontjából, a lista végén Csád, a Közép-afrikai Köztársaság és Irak fővárosa, vagyis N’Djamena, Bangui és Bagdad tanyázik. A rangsor összeállításakor politikai, társadalmi és gazdasági szempontokat vettek figyelembe.

A Mercer egy másik, a közbiztonságot mérlegre tevő listája élén Luxembourgnak áll Bern, Helsinki és Zürich előtt. Bécs ebben a rangsorolásban az ötödik helyet érdemelte ki, az utolsó helyeken szintén N’Djamena, Bangui és Bagdad osztozik.

Budapest egyik összesítésben sem szerepel az első ötvenben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik