Nagyvilág

A leányrablás nem emberrablás Kirgizisztánban

Leteremtette a kirgiz rendfenntartó erőket az államfő, amiért nem tesznek meg mindent a kirgiz népszokás megszüntetésére

A rendfenntartó erőknek “tisztelniük kell a törvényt és meg kell védeniük azoknak fiatal lányoknak a jogait, akiket azért rabolnak el, hogy (erőszakkal) feleségül vegyék őket” – jelentette ki Roza Otunbajeva kirgiz államfő az ország ügyészei előtt mondott beszédében. „A menyasszonyrablás egy kirgiz népszokás, ugyanakkor bűntény, amely gyakorta a lányok öngyilkosságához vezet, ezért önöknek elvi kérdést kell belőle csinálniuk, és felelősségre kell vonniuk a tetteseket” – intette meg az ügyészeket az államfő.

Kirgizisztánban évente nagyjából 15 ezer leányt rabolnak el azért, hogy feleségül vegyék. Egy emberi jogi kormányzati tanácsadó elmondása szerint évente több százzal emelkedik az elrabolt lányok száma, ezért “a lehető leghatározottabban” kell fellépni a jelenség ellen.

A jelenlegi kirgiz jogszabályok szerint emberrablásért tíz év a minimális büntetés, viszont csak háromtól öt évig terjedő börtönt kaphatnak azok, akik menyasszonynak rabolnak el egy lányt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik