Nagyvilág

Rituálék, titkos társaság, körkörös légzés UNESCO-listán

A kozmikus rend fenntartására hivatott amazóniai rituálé, egy mali titkos társaság, illetve a mongol körkörös légzés módszere is szerepel UNESCO listán.

Az ENSZ oktatási, tudományos és kulturális szervezetének Bali indonéz szigeten ülésező bizottsága 9 olyan elemmel növelte a szellemi örökség listáját, amelyek “sürgős megóvást” igényelnek. 18 dossziét terjesztettek a testület elé.

Egy UNESCO-szóvivő elmondása szerint a lista eddig 16 “súlyosan fenyegetett” hagyományt tartalmazott. A bizottság pénteken folytatja munkáját.

Rögzítették egyebek között a mongol körkörös légzést, azt a technikát, amely a fafuvolások számára lehetővé teszi a “hosszú dalok” előadását: ennek alkalmazásakor a zenész orrán lélegzik be és egyidejűleg a száján fújja ki az elraktározott levegőt, s így esetenként akár 25 percig is képes a szünet nélküli játékra.

A titkos társaság

Ugyancsak felvették a listára a Koredugaw titkos társaságot, azt a mali szertartást, amely a gyerekeket készíti fel az életre; a jimakant, vagyis az északkelet-kínai hocsék (nanájok) elénekelt meséit; a vietnami Phu Tho tartományban ismert xoan dalt; a mauritániai mór emírek és szultánok hőstetteit ünneplő, több tucatnyi versből álló mór eposzt, a tehejdint; az iráni drámai előadásformát, a nakkalit.

Úgyszintén elfogadta a bizottság az iráni, évezredes múltra visszatekintő lendzs hajók kézi építését, illetve navigálási módszerét, amelyben szerepet játszanak a csillagok, egyes különleges formulák, a víz színe, a hullámok magassága.

Az indonézek megkapták az “ezer kéz táncának”, azaz a sámántáncnak a lajstromba vételét.

Társadalmi és kozmikus rend

Brazília a yaokwát, az enawene nawe amazóniai nép rítusát íratta fel, amelynek célja a társadalmi és kozmikus rend fenntartása.

Szombattól az UNESO-bizottság a szellemi kulturális világörökség reprezentatív listájára beadott jelentkezéseket vizsgálja, olyan dossziékat, amelyek nem képviselnek semmiféle sürgős jelleget. Ez a lista ez idő szerint 213 örökséget tartalmaz.

Szerepel a jelölt értékek között a magyar táncházmódszer.

A szellemi világörökség az ősöktől örökölt hagyományokat, kifejezésmódokat – szóbeli hagyományokat, előadóművészeteket, társadalmi gyakorlatokat, ünnepi rítusokat, eseményeket, régi iparágak tudásanyagát tartalmazza.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik