Nagyvilág

Kegyelem az elnöki pulykának

Az amerikai elnök idén is megkegyelmezett a neki nevelt pulykának a hálaadás napján.

Barack Obama amerikai elnök ünnepélyesen megkegyelmezett a Liberty (Szabadság) névre keresztelt hálaadásnapi pulykának.

A szárnyast Richard Huisinga, az Országos Pulykaszövetség elnöke tartotta a kezében a washingtoni Fehér Ház északi oszlopcsarnokánál tartott ünnepségen.

Az elnöki kegyelem Liberty mellett kiterjedt annak Peace (Béke) nevű dublőrjére is. A két, 19 hetes és kevés híján 20 és fél kilós madár nevét a minnesotai pulyatenyésztők szövetségének weboldalára helyi iskolás gyerekek által beküldött, több mint 100 javaslat közül választották ki.

A megkegyelmezési ceremónia után a két megtermett baromfit az Egyesült Államok első elnöke, George Washington uradalmába szállítják a Virginia állambeli Mount Vernonba. Itt a látogatók a karácsonyi múzeumprogram részeként január 6-ig tekinthetik meg a szárnyasokat, amelyeket ezután a külön a számukra fenntartott, elkerített karámban fogják tartani a birtok állatgazdaságában. A személyzet reméli, hogy az idei madarak nem járnak úgy, mint a tavalyi elődjeik, Apple (Alma) és Cider (Almabor), amelyek a megkapott elnöki kegyelem utáni egy éven belül elpusztultak.

Elődeiket korábban, öt éven át Disneyland fogadta be. Obama 2009-ben egy Courage (Bátorság) nevű szárnyast mentett meg a késtől. Saját bevallása szerint a pulyka élete csak kevésen múlott: a lányai beszélték le róla, hogy pecsenyét süttessen belőle.

Először Harry Truman elnök kegyelmezett meg a neki nevelt pulykának több mint 50 évvel korábban, és azóta minden évben így tesz a Fehér Ház valamennyi lakója. Az Egyesült Államokban kialakult hagyomány szerint az ünnepi vacsorára pulykát tálalnak hálaadás napján.

A képen középen Obama idősebb lánya, Malia látható, mögötte pedig másik lánya, Sasha.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik