Nagyvilág

Véres ütközetek Kairó utcáin

Utcai harcokba csapott át a keddi felvonulás a Tahrir téren – jelentette a BBC tudósítója. Már harmdik napja tartanak az összecsapások a tüntetők és a hadsereg erői közt, amelynek legalább 28 halálos áldozata és több száz sebesültje van.

A fegyveres erők vezetése ugyan tartott egy megbeszélést a jelenlegi politikai vezetéssel, egy nappal az után, hogy a civilek közölték, lemondanak, ám a katonai tanács, amelynek a kezében a katonai hatalom összpontosul, nem tudni, jóváhagyta-e a lemondást.

A jelenlegi helyzet veszélyezteti az egy hét múlva tartandó választásokat is. A választások szerepe óriási lenne, hogy megnyugodjon a Mubarak távozása utáni feszült belpolitikai helyzet.

A helyzet súlyosságára jellemző, hogy a kairói értéktőzsdén felfüggesztették a kereskedést kedden napközben, miután a börze indexe napi limittel esett a Kairóban negyedik napja tartó tüntetésekre.

A belpolitikai események miatt felerősödött befektetői bizonytalanságot jelzi az is, hogy az egyiptomi font árfolyama kedden napközben 2005 januárja óta a legalacsonyabb szintre került a dollárhoz képest. Ekkor 5,9951 font ért 1 dollárt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik