Nagyvilág

Medvegyev: az orosz támadás Grúziában megállította a NATO terjeszkedését

Az orosz elnök szerint több volt szovjet köztársaság tagja lenne a NATO-nak, ha Oroszország 2008-ban nem avatkozott volna be Grúziában.

“Ha maguk visszariadtak volna 2008-ban, ma más lenne a geopolitikai helyzet” – mondta Dmitrij Medvegyev katonák előtt egy támaszponton a dél-oroszországi Vlagyikavkazban – Észak-Oszétia központjában -, nem messze a grúz határtól. “Sok ország, amelyet (a NATO-országok) megpróbáltak bevonni a szövetségbe, nagy valószínűséggel ma már a szervezethez tartozna” – mondta.

Oroszország hevesen ellenezte, hogy két, vele szomszédos volt szovjet köztársaság, Ukrajna és Grúzia csatlakozzon a NATO-hoz.

A nyugati katonai szövetség 2008-as csúcstalálkozóján azzal kecsegtette Grúziát, hogy a Kaukázuson túli ország egyszer a NATO tagja lehet. Az ez irányú lelkesedés azonban alábbhagyott, miután 2008 augusztusában orosz csapatok vonultak be Grúzia szakadár területére, Dél-Oszétiába.

Medvegyev elmondta azt is: Oroszország hamarosan bejelenti, milyen intézkedéseket tesz az Európában telepíteni tervezett amerikai rakétavédelmi pajzsra válaszul.

Az államfő harcias retorikája megfigyelők szerint azzal magyarázható, hogy decemberben parlamenti választásokat tartanak Oroszországban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik