Nagyvilág

Mégsem: A hadsereg beintett a kormánynak Egyiptomban

Testületileg benyújtotta lemondását az egyiptomi kormány az arab országot irányító katonai tanácsnak, amely azonban a lemondást nem fogadta el.

Korábbi hírek arról szóltak, hogy a Mohammed Huszein Tantávi tábornagy vezette tanács elfogadta a kabinet lemondását, de addig nem jelenti ezt be, amíg nem állapodnak meg az új kormányfő személyéről. Péntek óta több ezren, többségében fiatalok tüntetnek a Hoszni Mubarak volt elnök februári megbuktatása után megalakult átmeneti kormány és a katonai tanács ellen az egyiptomi főváros, Kairó központjában, a Tahrír téren, amely a Mubarak-ellenes tiltakozó megmozdulások központi színtere volt.

A rendfenntartók összecsaptak a tiltakozókkal, a hivatalos adatok szerint 24, kórházi források szerint 33 tüntető vesztette életét, több százan megsebesültek. Keddre újabb tiltakozó megmozdulást hirdettek. A karhatalom durva fellépése miatt tiltakozásul még a kormány testületi lemondása előtt leköszönt tisztségéről a kulturális miniszter.

A szerte a világban működő egyiptomi külképviseletekről 140 diplomata követelte a “békés tüntetőkkel szembeni” erőszak leállítását. A legfelső katonai tanács november 28-ára írta ki a civil kormányzásba való átmenet kezdetét jelző parlamenti választások első szakaszát. A választást több szakaszban, több hónapra elnyújtva tervezik megtartani. A katonai tanács az erőszakos cselekmények ellenére egyelőre ragaszkodik ahhoz, hogy ne halasszák el a voksolást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik