Nagyvilág

Hizlalja a válság az olaszokat

Egyre többet mutat az olaszok alatt a mérleg, a testsúlygyarapodást a gazdasági válsággal igazolják.

Az idén 150 éves Itália kilóit számolta össze az Olasz Központi Statisztikai Hivatal. Az olaszok egyre szegényebbek és egyre kövérebbek – kommentálta a felmérés eredményeit az Olasz Dietetikusok és Klinikai Táplálkozásszakértők Szövetsége.

Az adatokból az derült ki, hogy miközben 1994-ben az olaszok 32,8 százaléka volt túlsúlyos és 7,3 százaléka kövér, jelenleg a túlsúlyosok aránya 36, a kövéreké 10 százalék. Ez azt jelenti, hogy a hatvanmilliós országban több mint húszmillió olasz tart a mérlegpróbától, és közülük ötmilliónak nem csak pár kiló túlsúlyt kellene leadni.

A fölös kilókkal küszködők száma folyamatosan emelkedik, egyrészt a sportolás hiánya, másrészt az olaszok között is egyre egészségtelenebb táplálkozási szokások miatt: az olaszok egyre inkább az élelmiszeren takarékoskodnak, de az olcsóbb étel nem biztos, hogy mindig megéri.

A fiatalkori hízás ellen igyekeznek tenni az olaszországi iskolák is. Egyre több oktatási intézmény tiltja ki falai közül a cukortartalmú üdítőitalokat kínáló automatákat. Utolsóként Szicília iskolái csatlakoztak: a helyi narancstermesztőkkel kötött megállapodásnak köszönhetően a sziget tanulói buborékos, dobozos üdítő helyett friss gyümölcslevet kapnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik