Nagyvilág

Fekete karácsony vár a Mikulásra?

A klímaváltozás hatásai miatt 2050-re hómentesek, szürkék lehetnek a karácsonyok a „Mikulás hazájában”, a finnországi Lappföld tartomány fővárosában.

A Skóciában működő University of the Highlands and Islands (UHI) kutatói a klímaváltozás hatásait vizsgálva tanulmányozták a finnországi Lappföld tartomány fővárosára, Rovaniemire váró éghajlati változásokat. A három évig tartó Clim-ATIC elnevezésű kutatás során a szakemberek azt vizsgálták, hogy milyen lehetséges hatásai lehetnek a klímaváltozásnak az északi országok apró, gyéren lakott településeire nézve, és milyen stratégiákkal lehetne megkönnyíteni az új környezeti feltételekhez való alkalmazkodást.

A Finn Környezetvédelmi Intézet előrejelzései szerint a régió hőmérséklete akár 3,8 Celsius-fokkal is emelkedhet 2050-re. Emellett növekedni fog az átlagos csapadékmennyiség, hamarabb fognak beköszönteni a tavaszi áradások, és rövidülni fognak a havas időszakok. „A hóolvadás és a vízrajz átrendeződésnek a helyi turizmusra és árvízvédelemre irányuló lehetséges gazdasági hatásai meglehetősen aggasztóak. Rovaniemi esetében kitolódik az első megmaradó hó leesésének ideje, növekszik a szürke karácsonyok kockázata” – állapították meg a szakemberek.

„Habár a jövőben egyre gyakoribbá válnak a hóban szegény telek, továbbra is lesznek olyan téli időszakok, amikor bő havazásra számíthatunk… Első hallásra a klímaváltozás talán kedvezőnek tűnhet Európa legészakibb városaira nézve, hiszen csökkeni fog a fűtési igény, és a mezőgazdasági termelés, valamint az erdőnövekedés is erőre kaphat. Idővel azonban világossá fog válni, hogy a hátrányok elnyomják az előnyöket – idézte a kutatókat a BBC brit közszolgálati médium internetes oldala.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik