Nagyvilág

Nyilvántartásba veszik a veszélyes német neonácikat

A neonáci gyilkosságsorozat nyomán központi nyilvántartásba veteti a berlini kormány a veszélyesnek tartott újnácikat.

A jobboldali szélsőségesekről és a szélsőjobboldaliak által elkövetett erőszakos cselekményekről szóló adatok nyilvántartásba vételét Hans-Peter Friedrich német belügyminiszter jelentette be berlini sajtóértekezletén.

Az új nyilvántartás hasonló lesz ahhoz, amelyet az iszlamista szélsőségesekről már vezetnek Németországban, s a legkorábban a jövő év elején kezdheti meg működését.

A neonáci csoport a külföldiek ellen elkövetett, idegengyűlölet által vezérelt gyilkosságokat 2000-2007 között követte el különböző német városokban, de általános megdöbbenésre erre hivatalosan csak a múlt hét végén derült fény. Az áldozatok közül kilenc, Németországban letelepedett külföldi – elsősorban török és görög kisvállalkozó – volt, akiket a Türingia tartományból származó feltételezett merénylők 2000-2006 között gyilkoltak meg; 2007-ben pedig egy őket igazoltató rendőrnő életét oltották ki.

A gyilkosságokat a magát Nemzetiszocialista Illegalitásnak nevező terrorcsoport számlájára írják. A kormány vizsgálatot indít a titkosszolgálat esetleges mulasztásainak feltárására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik