Nagyvilág

A franciáknál is megjelent a titokzatos radioaktivitás

A múlt heti csehországi és több más államban mért sugárzás után most a francia légtérben észlelték a jód 131-es részecskéket.

Egy ismeretlen országból származó jód-131-es részecskék nyomára bukkantak Franciaország légterében – közölte kedden a francia Sugárvédelmi és Nukleáris Biztonsági Intézet (IRSN), hozzáfűzve, hogy a szennyezettség mértéke nem jelent veszélyt az emberi szervezetre.

Nem tudni, honnan eredt a radioaktív sugárzás, de az biztosnak tűnik, hogy nincs köze a japán fukusimai atomerőműben márciusban bekövetkezett nukleáris balesethez – szögezte le az IRSN.

Az intézetet tudományos csatornákon át értesítették arról, hogy több közép-európai ország légterében bukkantak a jód-131 részecskék nyomára, és ennek nyomán méréseket végeztek Franciaországban is, ahol arra jutottak, hogy a koncentráció mértéke nem haladja meg azt a határértéket, amely veszélyezteti a lakosság egészségét – áll az intézet közleményében.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) múlt pénteken azt közölte, hogy alacsony szintű radioaktív sugárzást észleltek Csehországban és Európa más pontjain. Az ENSZ-szervezet nem nevezte meg azokat az országokat, ahol észlelték a jód-131 részecskéket, de a lengyel, az osztrák, a szlovák és a magyar nukleáris biztonsági intézetek is jelezték a jód-131-es részecskék jelenlétét a légkörben. Mint hangoztatták, mindenhol alacsony koncentrációt mutattak ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik