Nagyvilág

Megúszták a Hawaii-ingeket és fűszoknyákat a csúcsvezetők

Bár sokan várták, nem öltötték magukra Hawaii szigetének híres tarka mintás ingeit az APEC-csúcs résztvevői a családi fényképhez.

Julia Gillard ausztrál kormányfő fűszoknyában, és kókuszmelltartóban? Dmiitrij Medvegyev színpompás virágokkal és pálmafákkal mintázott tarka Hawaii-ingben? Sokan várták ezt a pillanatot a Hawaii szigetén tartott ázsiai-csendes óceáni gazdasági együttműködési fórum a(APEC) kapcsán. A csúcstalálkozókon készülő családi fotózásokon ugyanis egy évek óta tartó tradíció szerint mindig a házigazda hagyományos öltözékeit viselik a csúcsvezetők. Ami jelen esetben tarka Hawaii-ingeket, és fűszoknyákat jelentett volna.

A korábbi csúcsokon rendre derűsre sikeredő „furcsa ruhás fotózás” azonban idén nem történt meg, és a csúcsvezetők végül a tőlük megszokott fekete öltönyökben álltak fel a csoportkép elkészítéséhez. Erről a házigazda, Barack Obama amerikai elnök döntött, megszakítva a Bill Clinton által 1993-ban indított tradíciót.

Obama a csúcsvezetőknek adott szombati vacsorán emlékeztette a részvevőket arra, hogy a két évvel korábban tartott APEC-csúcson még Hawaii-ingeket és fűszoknyákat ígért nekik a fotózásra. Elmondása szerint tanácsadói azonban arra bíztatták, hogy szakítani kéne a tradícióval. A csúcstalálkozó után tartott sajtótájékoztatóján az ezt firtató újságírói kérdésekre válaszolva Obama elmondta: az állam- és kormányfők nem nagyon panaszkodtak amiatt, hogy megtörték a „furcsa ruhás fotózás” tradícióját.

Az amerikai sajtó feltevése szerint az elnöki döntés a virágmintás ing mellőzéséről azzal magyarázható, hogy ne tűnjön úgy, mintha az APEC vezetői nyaralnának Hawaiin a világgazdaságot fenyegető válság közepette.

Most már csak az a kérdés, hogy Oroszország, a következő APEC-csúcs házigazdájaként újraindítja-e a tradíciót, és láthatjuk-e Obamát szőrmebundában és usánka sapkában.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik