Nagyvilág

Nem süllyedt el a 60 milliárd euró

Európa a viharban is vigyáz az agrárpénzekre - tudta meg a közrádió.

Az EU kiadásainak 44 százalékát, 60 milliárd eurót (kétbillió forintot!) fizet ki támogatásokra, a pénzhez a válságban sem nyúl – tudta meg a Kossuth Rádió. A hirado.hu összefoglalója szerint tart a vita a támogatási formákról az Európai Unióban. A közös agrárpolitika (KAP) reformjáról éppen most tárgyalnak Brüsszelben.

A Kossuth Rádió helyszínen tartózkodó tudósítója a közrádió Hajnal-táj című műsorában azt mondta: a támogatáspolitika alapjaiban nem változik, marad a földalapú támogatás, és a teljes támogatási összegen belül az a tízszázaléknyi rész is, amelyről a tagállamok maguk rendelkezhetnek nemzeti hatáskörben. Ezt a pénzt Európa-szerte a termeléshez kötődően fizetik ki, és általában a problémákkal küzdő ágazatok kaphatnak belőle.

A KAP az EU kiadásainak 44 százaléka. Európa összesen 60 milliárd eurót (két billió forintot) fizet ki támogatásokra. Az EU döntéshozói úgy határoztak, ehhez az eurózóna nehézségei ellenére sem nyúlnak, a pénz megmarad agrártámogatásra. Közben az új országok felzárkóztatására szolgáló kohéziós alapok pénzét radikálisan megkurtítják.

A közös agrárpolitika részleteiben is kidolgozott tervezete nagyjából a dán elnökség végére, azaz 2012 közepére készül el. Ha a dokumentumot sikerül elfogadtatni a parlamenttel, megindulhat a szöveg lefordítása nemzeti nyelvekre, és kezdődhet a felkészülés, hiszen 2014. január 1-jétől ennek alapján számítják ki az uniós polgároknak napi 30 eurócentjébe kerülő támogatásokat, amelyek garantálhatják, hogy az uniós gazdák versenyképesek maradhassanak, ne szökhessenek égbe az árak, és ne lehessen áruhiány.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik