Nagyvilág

“Kérem ne nevessenek, Románia 2015-ben be akarja vezetni az eurót”

Ezzel a mondattal fogadta Traian Basescu, román államfő csütörtökön Berlinben Angela Merkel német kancellárral közösen tartott sajtótájékoztatóján az újságírókat.

“Románia támogatja az európai integrációs folyamatot. Egy széttöredezett Európában nem hiszünk” – fejtette ki a román államfő.

Angel Merkel is az euróövezet egysége mellett foglalt állást cáfolván azokat a híreszteléseket, hogy Németország meg akarna szabadulni az euróövezet “bajkeverőitől”.

“Németországnak egyetlen célja van, abban a formában stabilizálni az euróövezetet, amilyenben most van. Célunk a versenyképesség növelése, a költségvetések kiegyensúlyozása” – mondta a sajtótájékoztatón a német kancellár. Hozzátette: “Hiszünk abban, hogy az euróövezet képes teljesen visszanyerni szavahihetőségét, és ez minden egyes országra vonatkozik.

A román államfő a sajtótájékoztatón kitért arra is, hogy Románia szívesen látja a német befektetőket a privatizációban, és megemlített néhány konkrét tervet: egyebek mellett három fontos hőszolgáltatót, a vasúti teherfuvarozó társaságot akarj magánkézbe adni.

Basescu elmondta, hogy Németország Románia legnagyobb kereskedelmi partnere, a kölcsönös áruforgalom tavaly 14 milliárd eurót tett ki. Romániában Németország haramdik legnagyobb befektető, a beruházások 2010 végén 4,4 milliárd eurót értek el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik