Nagyvilág

Ma meglehet az új görög kormány

A görög pártok hétfő óta tárgyalnak az átmeneti nemzeti egységkormány megalakításáról.

Szerda délután jelentik be az átmeneti görög nemzeti egységkormány tagjainak névsorát – közölte egy kormánytisztviselő szerdára virradóra. A tisztviselő szerint Jeórjiosz Papandreu miniszterelnök szerda déltájban felkeresi Karolosz Papuliasz államfőt, akinek elnökletével később tanácskozást tartanak a politikai pártok vezetői, és ezt követően tesznek bejelentést az új kormányról.

A miniszterelnöki tisztségre többen Lukasz Papademoszt, az Európai Központi Bank egykori alelnökét látták a legesélyesebb jelöltnek. Szerda hajnalban azonban a kormányzó szocialista és az ellenzéki konzervatív párt tisztségviselői is úgy nyilatkoztak akadályokba ütközik Papademosz kormányfői kinevezése. A nevük elhallgatását kérő források szerint mindkét pártnak fenntartásai vannak vele kapcsolatban, ezért más lehetséges kormányfőjelöltet keresnek.

A görög kormányválság előzménye, hogy Papandreu egy hete bejelentette, referendumot ír ki az euróövezet válságtanácskozásán elhatározott döntésekről. Ezzel alaposan megrengette a nemzetközi pénzvilágot és az európai vezetők éles tiltakozását váltotta ki. Válaszul Papandreu visszakozott, majd a nemzeti egységkormány érdekében kilátásba helyezte lemondását, sőt kedden lemondásra szólította fel kabinetje tagjait, az egységkormány megalakításának megkönnyítése érdekében.

Az új kabinet feladata az október 26-án Brüsszelben elfogadott mentőcsomag ratifikálása lesz, amely nélkül Görögország az államcsődön kívül azt is kockáztatja, hogy elveszíti euróövezeti, sőt európai uniós tagságát, és válságba sodorja az unió közös valutáját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik