Nagyvilág

57 éves parkolási bírságot fizetett ki

Egy 1954-ben kiadott parkolási bírságot egyenlített ki egy amerikai férfi, amit még az anyja kapott. Tíz centjébe került.

Hihetetlen meglepést érte a nebraskai York város rendőrfőkapitányát, amikor irodájába belépve egy 1954-ben kiadott, bekeretezett parkolási bírságot talált az asztalán, egy tízcentes érmével együtt – írta a York Times-News. Mint kiderült, a bírságról szóló 57 éves cetlit egy férfi hagyta ott a rendőrkapitányságon, a parkolási idő túllépése miatt kiszabott tíz centtel együtt – mondta el a lapnak Don Klug rendőrfőkapitány.

Azt nem lehet tudni, hogy ki fizette ki a bírságot. A cetlit bekeretezve leadó férfi nem árulta el a nevét, csak annyit mondott, hogy a cédulát anyja házában találták takarítást közben. Az oklahomiai rendszámú autóval York-ban járt nő feltehetően még arról is elfeledkezett, hogy a cetlit valaha létezett – írta a helyi lap.

Klug szerint a befizetés mellett az is elképesztő, hogy valakinek a holmija közt ilyen sok év után egyáltalán megtalálnak egy bírságról szóló cetlit. Ami különösen érdekessé tette az esetet, az a parkolási bírság szövege – mondta el Klug az újságnak.

A mostanában megszokott, jogászosan megszövegezett, kissé fenyegető büntetőcédulák világában a majdnem hatvan éve kiadott szöveg feltűnően udvarias és barátságos. A yorki rendőrség által kiadott cetli egy jó nagy „elnézést kérünk” sorral indul, amiért tíz centre meg kell büntetniük az autó tulajdonosát, megértését kérve a parkolóhelyek szűkössége miatt bevezetett szabály miatt. A cetlit egy nagybetűs köszönetnyilvánítással, és egy még nagyobb „visszavárjuk” sorral zárták.

Az 1954. július 13-án, délután három óra húsz perckor kiadott, 4436-os sorszámú és bekeretezve leadott cédula Don Klug irodájának a falát fogja díszíteni. „Nem mindennapos dolog egy ilyet látni” – mondta Klug.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik