Nagyvilág

Putyin kitüntetett egy oknyomozó újságírót

Vlagyimir Putyin orosz kormányfő kitüntetette a rendszert bíráló, 2008-ban súlyosan összevert és tolószékbe kényszerült Mihail Beketov újságírót.

Putyin ellenzői cinikusnak nevezték a választási kampány időszakában meghozott döntést. A Moszkovszkij Komszomolec szerdai számában emlékeztet: Beketov egy állami projekt ellen küzdött, amikor ismeretlenek összeverték. “Milyen paradox, hogy Putyin a kitartását dicséri” – jegyezte meg a kommentátor.

A Moszkva melletti Himki helyi lapjának újságírója, aki a helyi erdő útépítés miatti kivágását próbálta megakadályozni, tolószékbe került, és alig tud beszélni. Megfigyelők szerint a médiát kemény kézben tartó Putyin döntése egy hónappal a parlamenti választások előtt csupán propagandafogás.

Beketov mellett a kormányfő kitüntette a Novaja Gazeta egyik újságírónőjét, Irina Petrovszkaját is. Ennek a lapnak a munkatársa volt az 2006-ban meggyilkolt Anna Politkovszkaja.

Beketov tavaly a Riporterek Határok Nélkül (RSF) nemzetközi újságíró-szervezet ausztriai tagozatának Sajtószabadság-díját is megkapta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik