Nagyvilág

Gyorsítanák az eljárást Mladic ellen

A vád szeretné gyorsítani a háborús bűnökkel vádolt volt boszniai szerb katonai parancsnok, Ratko Mladic ellen a hágai Nemzetközi Törvényszéken folyó eljárást - mondta Serge Brammertz hágai főügyész Szarajevóban.

A belga jogász az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé benyújtandó szokásos féléves jelentésének elkészítése előtt folytatott tárgyalásokat Boszniában.

Emlékeztetett szarajevói sajtótájékoztatóján: az ügyészség augusztusban kérte a törvényszéktől, hogy bontsák ketté a Mladic elleni eljárást, és tárgyalják külön a srebrenicai mészárlás ügyét a többi vádponttól. 1995 júliusában szerb fegyveresek összesen nyolcezer férfit és fiút mészároltak le a kelet-boszniai muzulmán enklávéban, és a hágai vádirat szerint Mladic felelős ezért. A bíróság elutasította a vád beadványát.

Brammertz elmondta: az ügyészség most azt vizsgálja, hogyan rövidíthetné le a vádiratot, és hogyan lehetne elérni, hogy több tanúvallomást nyújtsanak be írásban, mert a legtöbb időt a szóbeli tanúvallomások veszik el.
Arra a kérdésre, igaz-e, hogy Mladic súlyos beteg, a főügyész azt felelte: nincs tudomásuk róla, hogy a vádlottnak olyan egészségügyi gondja lenne, ami miatt ne állhatna a bíróság elé.

A 69 éves volt boszniai szerb tábornokot májusban fogták el Szerbiában 16 évi bujkálás után. Büntetőpere valamikor jövőre kezdődhet meg a hágai törvényszéken.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik