Nagyvilág

Egy volt gerillát választottak meg bogotái polgármesternek

Egy egykori gerillát, Gustavo Petrót választották meg bogotái polgármesternek a vasárnapi kolumbiai helyhatósági választásokon. A fővárosi elöljáró tisztsége a második legbefolyásosabb az államfőé után a dél-amerikai országban.

Az 51 éves Petro a már nem létező M-19 baloldali lázadómozgalom tagja volt. Ma a korrupcióellenes harc egyik élharcosa. A szavazatok 84 százalékának összeszámlálása alapján a voksok 32 százalékát szerezte meg. Fő ellenfele az Álvaro Uribe volt államfő által támogatott Enrique Penalosa volt, aki a szavazatok 25 százalékát kapta meg. Részvételi arányt egyelőre nem közöltek.

Petro a tavalyi elnökválasztáson ellenfele volt a győztes Juan Manuel Santosnak.

A mostani eredmény ismertté válása után kijelentette: győzelme azt jelenti, hogy lehetséges a megbékélés az erőszak dúlta Kolumbiában.

A szavazás erőszakcselekmény nélkül zajlott le, nem úgy, mint a kampány, amelyben 41 jelöltet gyilkoltak meg, további 22-t ért támadás, és hetet elhurcoltak emberrablók. Halálos fenyegetést 87-en kaptak egy szervezet szerint, amely a választások figyelésével foglalkozik.

Mindazonáltal a hadsereg beszámolt hét lázadó megöléséről. Mint a szárazföldi erők főparancsnoka közölte, különböző hadműveletekben végeztek a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) szélsőbaloldali lázadószervezet tagjaival, akik arra készültek, hogy megtámadnak szavazóhelyiségeket.

A mintegy 30 millió kolumbiai szavazó kormányzókat, polgármestereket és önkormányzati képviselőket választott a százezernél is több induló közül. A fegyveres erők 350 ezer tagját mozgósították a lebonyolítás zavartalansága érdekében.

A rengeteg erőszakcselekmény oka az, hogy a FARC és az ELN szélsőbaloldali gerillaszervezetek, a hivatalosan feloszlatott szélsőjobboldali milíciák, valamint a kábítószer-kereskedő bandák meg akarják félemlíteni a terveikkel szembeszegülő politikusokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik