Nagyvilág

Évekre rács mögé kerül a katonai kémnő

Ideológiai megfontolásból több ezer titkos dokumetumot adott át a fiatal lány egy izraeli újságnak.


Fotó: Reuters

Négy és fél év börtönt kapott kémkedés címén egy vasárnap közzétett jeruzsálemi ítélet szerint Anat Kamm, aki – saját elmondása szerint ideológiai megfontolásból – katonai, köztük titkos dokumentumokat fedett fel egy baloldali lap számára.

Több mint kétezer dokumentumot másolt le a hadsereg számítógépeiről 2005 és 2007 között, a most 24 éves katonanő, amikor a Ciszjordániáért felelős izraeli parancsnok mellé, annak hivatalába volt beosztva. A dokumentumok közül mintegy 700 volt titkos vagy szigorúan titkos.

Szolgálatának leteltével a fiatal nő átadta a műveleti terveket, személyzeti listákat és célpontfelsorolásokat tartalmazó dokumentumokat Úri Blaunak, a Háárec című lap munkatársának. Blau oknyomozó cikkekben közzétette az információk egy részét, köztük körözött palesztin aktivistáknak az izraeli hadsereg általi “célzott megöléséről”.

Az újságíró mindegyik ilyen cikkét jóváhagyta megjelenés előtt a katonai cenzor, de az azokban szereplő információk miatt utanánéztek forrásainak. Az ő ügyében is vizsgálat indult, de azt megszüntették, miután átadta a kapott titkos anyagokat. Anat Kammot 2009 decemberében vették őrizetbe, de fogva tartását csak négy hónappal később jelentették be nyilvánosan.

A korábbi bírósági dokumentumok szerint Kamm közölte kihallgatóival: azért akart a nyilvánosság elé tárni bizonyos izraeli katonai műveleteket ciszjordániai aktivisták ellen, hogy a közvélemény bizonyítékokhoz juthasson “háborús bűncselekményekről”.

Februárban aláírt egy vádalkut, amely szerint elismeri a kémkedést és titkos információk engedély nélküli továbbadását, s a nemzetbiztonság veszélyeztetésének korábbi vádját ennek fejében ejtették.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik