Nagyvilág

Razziák Szerbiában a szarajevói amerikai nagykövetség elleni támadás után

A radikális muzulmánok ellen indított akcióban 17 embert vett őrizetbe a szerb rendőrség.

A szerb hatóságok szombat kora hajnalban kezdték meg a razziákat a Szerbia délnyugati részén talákható Szanddzsák három városában, köztük a főleg muzulmánok lakta Novi Pazarban A szerb belügyminiszter közlése szerint 18 helyszínen léptek akcióba, Novi Pazar mellett még Sjenicában és Tutinban is.

A razziákkal az iszlám egyik legkonzervatívabb ágát képviselő vahabitákat célozták. Közéjük tartozik az a 23 éves Mevlid Jarasevic is, aki egy nappal korábban Kalasnyikovval lőtt rá az Egyesült Államok szarajevói nagykövetségére. A férfit a támadás után egy rendőrségi mesterlövész megsebesített a lábán, majd őrizetbe vették.

Bosnyák rendőrségi források szerint Jarasevic idén több keményvonalas iszlamistánál is látogatást tett Észak-Boszniában lőtt sebbel jelenleg a szarajevói egyetemi klinikán ápolt támadó állapota stabil szombati közlések szerint. A boszniai rendőrség arról is beszámolt, hogy a szerb állampolgár AK-47-es gépkarabélya mellett két kézigránáttal is fel volt fegyverezve.

Szerb sajtójelentések szerint Belgrádban elővigyázatosságból megerősítették az amerikai nagykövetség védelmét, és szigorították a biztonsági intézkedéseket a szerb főváros körzetében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik