Külföld

Megválasztották a szaúdi trónörököst

Farkas Cintia
Farkas Cintia

2011. 10. 28. 06:25

A választás a trónöröklés rendjének megfelelően a 78 éves Najef hercegre esett, aki a belügyminiszter, és Szultanhoz hasonlóan az államfő, Abdallah király féltestvére.

Az illetékes szaúd-arábiai bizottság megválasztotta a trónörököst, miután a múlt héten elhunyt az addigi várományos, Szultan bin Abdel-Azíz védelmi miniszter.

Najef bin Abdel-Azíz al Szaúd 78 éves, konzervatív és szigorú politikus hírében áll. Kiváltotta a Nyugat elismerését azzal, hogy alaposan megritkította a szaúdi iszlám szélsőséges sejteket. Heves bírálatot váltott ki mindazonáltal azzal, hogy 2002-ben egy interjújában azt mondta: az Egyesült Államok ellen 2001. szeptember 11-én elkövetett terrortámadások haszonélvezői a “cionisták” (a zsidók) voltak, mert a világ közvéleménye az arabok és az iszlám ellen fordult.

A hagyomány szerint a király választja ki utódját, de Abdallah testvéreiből és unokatestvéreiből alakított egy 37 tagú testületet, az úgynevezett alattvalói bizottságot, amelynek feladata a trónörökös kiválasztása. Najef herceg – amellett, hogy megtartja belügyminiszteri tisztségét – miniszterelnök-helyettes is lesz.

Najef ellenzett több olyan intézkedést, amelyet Abdalah a világra való nyitása keretében vezetett be a konzervatív királyságban. 2009-ben például azt mondta, hogy nem kell a nőknek szavazati jogot adni. Ennek ellenére nem valószínű, hogy bármit visszavon majd a jelenlegi király intézkedéseiből, ha ő lesz az uralkodó.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.