Nagyvilág

Iszlamista párt nyert Tunéziában

Erőszakos tüntetés volt az ország középső részén lévő Szidi Búzid városban, mert a bizottság érvénytelenítette egy párt bizonyos listáit.

A mérsékelten iszlamista en-Nahda párt a szavazatok 41,47 százalékát nyerte el a tunéziai alkotmányozó nemzetgyűlési választásokon, így 90 képviselői helyhez jut a 217 tagú parlamentben

A választásokon második helyen végzett baloldali Kongresszus a Köztársaságért (CPR) párt 30 helyet (13,82 százalékot) szerzett meg a nemzetgyűlésben, a szintén baloldali Ettakatol pedig 21 helyet (9,68 százalék).

A választási bizottság kampányfinanszírozási szabálytalanságra hivatkozva érvénytelenítette a negyedikként befutó, Hesmi Haadi üzletember alapította párt, a Népi Beadvány az Igazságért és a Fejlődésért hat területi választási listáját. A Népi Beadvány nagy meglepetésre – a veszteség ellenére – 19 helyet szerzett meg a nemzetgyűlésben. A listák érvénytelenítésének hírére felháborodott fiatalok mintegy 2000 fős tömege gyűlt össze Szidi Búzid központjában, és előbb megtámadták és kifosztották a győztes en-Nahda helyi irodáját, kővel dobálták a rendőröket, majd felgyújtották a polgármesteri hivatal egy részét. A rendőrök könnygáz bevetésével kergették szét a randalírozókat.

Ötödikként futott be a választásokon a centrista Haladó Demokratikus Párt, és 17 mandátumot szerzett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik