Nagyvilág

Pánikhangulat Bangkokban, mindenki menekül

A Bangkok környéki gátak és zsilipek nem bírják ki az áradó folyók nyomását, a víz elönti a kilencmilliós thaiföldi fővárost. Az emberek pánikszerűen menekülnek.

Kapcsolódó cikkek

A főváros polgármestere drámai hangú közleményében hívta fel a lakosság figyelmét arra, hogy a Csaophraja folyó vízszintje tovább emelkedett, megdöntött minden eddigi rekordot, és a hét végére átbukik a gátakon, majd átszakítja azokat. A hatóságok sürgősen hozzáláttak a lakosság kimenekítéséhez a főváros mind az ötven negyedéből. Szakemberek szerint, ha a legrosszabb forgatókönyv szerint alakulnak a dolgok, egész Bangkok víz alá kerül, s egyes helyeken akár 1,5 méterre is emelkedhet a vízszint.

Mindenki menekül

A főváros második legnagyobb repülőterének, a főként belföldi járatokat kiszolgáló Don Muangnak a kifutóit már kedden elöntötte a víz, s így november 1-ig minden járatot töröltek, a fővárostól távolabb található nemzetközi repülőteret viszont a miniszterelnök szerint a sikerülhet megvédeni az áradástól. Ha a Don Muangon tovább emelkedik a vízszint, a repülőtér egyik termináljában összezsúfolódott 4000 embernek – akiknek az árvíz miatt kellett elhagyniuk otthonaikat – távoznia kell. Szerdára virradóra ezren menekültek el a repülőtérről, ahol  az árvízvédelmi intézkedések műveleti központja is található.

A miniszterelnök bejelentése után a városból távozni akaró bangkokiak ezrei árasztották el a Mo Chit buszpályaudvart, ahonnan a legtöbb északra tartó busz indul.

Estére tetőzik

Bangkok egyik északi negyedében már derékig érő víz van az utcákon. Sok száz helyi lakost katonai teherautók szállítottak el biztonságos helyre. Három börtön foglyait is – köztük számos halálraítéltet – kénytelenek voltak átvinni más fegyintézetekbe.

A főváros utcáin szerdán forgalmi dugók alakultak ki. Hírügynökségek helyszíni beszámolóikban úgy jellemzik a helyzetet, hogy Bangkok “lassan, de biztosan” víz alá kerül. A főváros északi negyedei már jórészt vízben állnak. Az ár tetőzését helyi idő szerint szombat estére várják, amikor a Csaophraja folyó vízszintje 2,65 méter lesz, vagyis elméletileg 15 centiméterrel haladja meg a fővárosi védőgátak magasságát.

 

A zsáképítés sem elég

A város több pontján az emberek betonfalak építésébe kezdtek, hogy védjék otthonaikat, üzleteiket. Az internetes oldalakon instrukciók jelentek meg arra vonatkozóan, hogyan kell helyesen falat építeni homokzsákokból. A fővárost mutató műholdas felvételek szerint Bangkokot szinte teljesen körbeveszi a víz.

A monszun esőzések júliusi kezdete óta már több mint négyszázan estek áldozatul az évtizedek óta nem látott mérteket öltő árvizeknek, amelyek különböző mértékben több millió embert érintettek. A hatóságoknak eddig több mint 100 ezer embert kellett elhelyezniük a kormány által kialakított menedékhelyeken.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik