Nagyvilág

Sztálin még mindig túl népszerű

Orosz emberi jogi aktivisták és történészek követelték szerdán moszkvai sajtóértekezletükön, hogy az orosz állami média hagyjon fel Joszif Sztálin tisztára mosásával, és az orosz kormány foglaljon egyértelműen állást az egykori szovjet vezető bűnei ellen.

Az orosz állami televízió nemrég “nagyon tehetséges propagandával” kedvelt márkává változtatta Sztálin nevét – állapította meg Alekszandr Drozdov, a Borisz Jelcin Központ igazgatója.

Vlagyimir Lukin, az emberi jogok biztosa határozottan tiltakozott az ellen, hogy bárki is méltassa Sztálint a Szovjetunióban az 1930-as években elért gazdasági növekedésért. “Hősies erőfeszítésekkel és az emberiességi szempontok teljes félretételével országunknak sikerült elmaradott agrárországból elmaradott ipari országgá válni a Sztálin-korszakban” – fogalmazott az ombudsman.

Arszenyij Roginszkij, a Pamjaty jogvédő csoport vezetője szerint a legkevesebb, amit jelenleg az orosz kormány tehet, az az, hogy “jogilag értékeli a szovjet korszak bűneit”.

A közelmúltban végzett oroszországi közvélemény-kutatások során a megkérdezettek egyharmada-fele határozottan pozitívan, vagy inkább pozitívan ítélte meg Sztálint.

Sokakból felháborodást váltott ki az a középiskolás tankönyv, amely “hatékony vezetőként” írta le az 1924-től 1953-ig a Szovjetunió élén álló Sztálint, s bírálatok érték azokat is, akik eredeti formájában állíttattak helyre egy moszkvai metróállomást, amelynek díszítése tartalmazza az egykori szovjet himnusz Sztálint dicsőítő szövegét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik