Nagyvilág

Robbanás egy líbiai benzinraktárban

Több mint százan meghaltak, és legalább ötvenen megsebesültek, amikor robbanás történt egy üzemanyagraktárban a líbiai Szirt közelében.

Az Átmeneti Nemzeti Tanács (ÁNT) egyik parancsnoka szerint a robbanás akkor történt, amikor több tucatnyi autós állt sorba a raktár előtt, hogy megtankolja járművét. A tüzet feltehetően az áramfejlesztőből kipattant szikra okozta.

A katasztrófa a szirti repülőtér közelében történt, a várostól mintegy 30 kilométernyire, egy helyi rádióállomás közelében, ahol két nagy beton üzemanyagtartály található a francia hírügynökség helyszínen járt munkatársa szerint. A lángok által bekormozott kör alakú, húsz méter átmérőjű, négy méter magas tartályok körül 29 kiégett gépkocsi volt látható.

“Nem volt mentő a sérültek elszállításához, sem teherautók a tűzoltóknak, akik nem tudták eloltani a tüzet” – mondta a 40 éves Ali Faradzs, aki segített a sérültek kimentésében. A lángok egyébként maguktól aludtak ki, amikor elfogyott az üzemanyag

A Szirt központjában lévő Ibn Szina kórház orvosa, Omran Adzselli nem tudta megmondani, hány ember halt meg a robbanásban, miután a holttesteket nem oda vitték. Annyit elmondott, hogy hétfőn 26 sérültet szállítottak be hozzájuk, ötük állapota válságos, testfelületük 70-80 százaléka megégett. – Az öt válságos állapotban lévő sérültet Tripoliba kellene szállítani, de nincsen járművük, semmijük sincs – panaszolta.

Szirt a múlt csütörtökön homályos körülmények között meghalt Moammer Kadhafi bukott vezető utolsó erőssége volt. A NATO több héten át tartó légitámadásai és a heves harcok lerombolták a várost, mindenütt holttestek hevernek, nincs egy ép épület, egész utcákat öntött el a felrobbant csatornákból kiáradó szennyvíz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik