Nagyvilág

Tárgyalóasztalhoz ült Washington Észak-Koreával

A két fél Genfben ült le egymással, hogy az észak-koreai atomprogram leállításáról szóló tárgyalások felújításáról egyeztessenek.

Három hónap leforgása alatt ez már a második amerikai-észak-koreai egyeztetés. A tárgyalások előtt a washingtoni külügyminisztérium közölte, az amerikai fél elsősorban azt akarja tisztázni, hogy Észak-Korea kész-e teljesíteni a nukleáris leszereléssel kapcsolatos kötelezettségeit az ENSZ Biztonsági Tanácsa határozataival, illetve a 2005-ös megállapodással összhangban.

Egy külügyi illetékes arra figyelmeztetett, hogy Washington nem tér vissza a hathatalmi tárgyalásokhoz, amennyiben nem érez Phenjan részéről valódi hajlandóságot az atommentesítésre és a Korea-közi párbeszéd folytatására.

A 2005-ös megállapodásban Észak-Korea beleegyezett abba, hogy gazdasági és diplomáciai előnyök fejében lemond nukleáris programjáról. Az Észak- és Dél-Korea, az Egyesült Államok, Kína, Oroszország és Japán részvételével folyó leszerelési tárgyalások azonban 2008 decemberében megszakadtak. Phenjan hivatalosan 2009 áprilisában jelentette be távolmaradását a fórumtól, egy hónappal az előtt, hogy a 2006-os atomrobbantási kísérletet követően egy újabbat hajtott végre.

A genfi megbeszélések előtt Phenjan legfőbb szövetségese, Kína arra szólította fel az észak-koreai vezetést, hogy mihamarabb kezdje újra az atomfegyvermentes Koreai-félszigetről szóló tárgyalásokat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik