Nagyvilág

Berlusconi: nem lehet kioktatni az olaszokat

Az olasz kormányfő szerint semelyik európai ország nincs abban a helyzetben hogy kioktasson egy másikat.

Az olasz gazdaság erős lábakon áll; az euróvezetben senki sincs abban a helyzetben, hogy kioktasson másokat – többek között ezt tartalmazza az az éles hangvételű közlemény, amelyet az olasz miniszterelnöki hivatal adott ki hétfőn azt megelőzően, hogy a kormány hétfő este összeült tárgyalni az euróövezeti válságkezelésről.

Berlusconi hivatala hangsúlyozta, hogy markánsan képviseli érdekeit az euróövezeti válság kezelésében. Megjegyezte: a banki stresszvizsgálatok különösen Németország és Franciaország esetében mutattak gondokat. Olaszország rendelkezik a legnagyobb euróövezeti elsődleges költségvetési többlettel – tette hozzá.

A kormány arra hívta fel továbbá a figyelmet, hogy az euró az egyetlen nagy valuta, amely nem rendelkezik úgy nevezett végső hitelezővel. “Ezt egyszer és mindenkorra meg kell oldani, máskülönben olyan válság lesz, amin valamennyi európai állam osztozkodik” – írja közleményében Berlusconi hivatala.

A közleményben támogatólag említik Németország törekvéseit, hogy meg kell erősíteni az euróövezeti gazdasági kormányzást, ám arra figyelmeztettek, hogy egyetlen EU tagállamnak sem szabad egy választott kormány nevében beszélnie, és “senki sincs abban a helyzetben, hogy kioktasson másokat”.

Az olasz napilapok hétfőn rendre címlapon szerepeltették Nicolas Sarkozy francia elnök és Angela Merkel német kancellár vasárnap esti sajtótájékoztatóját, amikor is mindkét politikus gúnyos mosollyal fogadta az olasz reformok felgyorsítására irányuló újságírói kérdést.

Franco Frattini, Olaszország külügyminisztere egy vasárnap esti sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: “az olyan gesztusok és kifejezések, amelyekkel igyekeznek gúnyt űznek országunkból, nem szerencsések”. Frattini ugyanakkor nem kívánta kritikával illetni Merkel kancellárt, azt mondta: “én magam hallottam, hogy elmondta: a németek bíznak Olaszország elkötelezettségében”.

A Corriere della Sera olasz napilap “Sarkozy és Merkel iróniája Brüsszelben” címmel, míg a La Repubblica “Sarkozy és Merkel gúnyt űz a kormányfőből” címmel jelent meg. Az Il Giornale, amely a miniszterelnök médiabirodalmához tartozik, a 2006. évi labdarúgó világbajnokság döntőjéhez hasonlította a vasárnapi sajtótájékoztatót. Akkor az olasz és francia válogatottak közötti mérkőzésen Zinedine Zidane francia labdarúgót kiállították, miután lefejelte Marco Materazzit, az olaszok védőjét.

Az olasz miniszterelnök és a francia elnök között – hírügynökségi értesülések szerint – feszültség alakult ki a vasárnapi brüsszeli találkozón, miután Sarkozy számon kérte, hogy Berlusconi miért nem tudja távozásra bírni az Európai Központi Bank (EKB) alelnökét, Lorenzo Bini Smaghit. Euróövezeti források szerint ez része volt annak a megállapodásnak, amelynek eredményeként november elsejével a jelenlegi olasz jegybankelnök, Mario Draghi váltja Jean-Claude Trichet-t az EKB élén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik