Nagyvilág

Nem tudni, ki akart minket a Biztonsági Tanácsba

Magyarország kiesett a versenyből, csupán 52 szavazatot kapott. Volt ENSZ-nagykövetünk reagált a Hír24-nek az eredményre.

Magyarország kiesett az ENSZ-közgyűlésben a Biztonsági Tanács öt új, nem állandó tagjáról tartott szavazás első körében. A kihirdetett eredmények szerint Afrikából Togo és Mauritánia, Kelet-Európából Azerbajdzsán és Szlovénia a továbbjutók a következő fordulóban. A kelet-európai mandátumról folytatandó szavazás második körébe a 74 szavazatot kapott Azerbajdzsán, és a 67 voksot összegyűjtő Szlovénia került.

Szorosabb volt, mint várták

Erdős André, Magyarország volt ENSZ-nagykövete lapunknak elmondta, nem volt olyan nagy különbség a szavazati arányok között az első körben, mint az várható lett volna. Az azeriek mögött a vártnál jóval szorosabban következtek a szlovénok és a magyar szavazatok sem igazán maradtak el. Számunkra ennek viszonylag kevés a jelentősége, hiszen harmadikként mindenképpen kiestünk, ellenben ha az azeriek nyerik a szavazást, számukra egy figyelmeztető jelzés, mert ennél simább győzelmet jósolt a papírforma, főleg hogy a második körben a szlovénok még le is hagyták pár szavazattal a kaukázusi országot.

Erdős nem számított ilyen szoros eredményre

A volt ENSZ-nagykövet szerint nekünk azért nehéz következtetéseket levonni támogatóink körét illetően, mert a szavazás titkos, így nem fogjuk megtudni, kik azok, akik minket választottak a legfejlettebb balkáni ország és a kaukázusi olajhatalom helyett. Ráadásul minden ország új kedvencet kell válasszon a második körben, ahol újra szavazniuk kell. Ezután ismétlődnek a szavazások, amíg valaki el nem éri a szavazatok kétharmadát. Ezt több szünet is megszakíthatja addig, elhúzódhat a döntés.

Ők már biztosan BT- tagok

Togót megválasztották a Biztonsági Tanács új, nem állandó tagjának az ENSZ-közgyűlésben tartott szavazás harmadik fordulójában. A kis afrikai állam 131 szavazatot gyűjtött össze, ami több mint kétszerese a Mauritániára leadott 61 voksnak.

Az öt mandátumért folyó versengésben Pakisztán, Marokkó és Guatemala már az első fordulóban bebiztosította helyét a testületben. A pakisztániak éppen hogy csak megkapták az ehhez szükséges kétharmadot, vagyis a 129 voksot, Marokkó 151, Guatemala pedig 191 szavazatot könyvelhetett el.

A negyedik fordulóban már csak a kelet-európai régió jelöltjeiről kell döntést hozni. Versenyben van Azerbajdzsán és Szlovénia, Magyarország már az első körben kiesett. (A második körben Szlovénia 97, Azerbajdzsán pedig 90 szavazatot kapott, míg a harmadik fordulóban 99-93 arányban ismét Szlovénia javára dőlt a mérleg.)

Kétharmad kellett volna

Az afrikai csoport Togót, a latin-amerikai Guatemalát jelölték, az araboknál a nem állandó BT-tagsági helyért Marokkó és Mauritánia, az ázsiaiaknál pedig Pakisztán és Kirgizisztán rivalizált egymással.

Az ENSZ 15 tagú Biztonsági Tanácsának öt, vétójoggal rendelkező állandó tagja van: az Egyesült Államok, Franciaország, Kína, Nagy-Britannia és Oroszország. A tíz nem állandó tagot kétévente cserélik, évente 5 poszt rotál. Kolumbia, Dél-Afrika, India, Németország és Portugália további egy évre a testület tagja marad.

A nem állandó tagok megválasztáshoz az ENSZ-közgyűlésen jelenlévő és voksoló tagállamok kétharmadának szavazatát kell elnyerni, ez mind a 193 tagállam képviselőinek megjelenése esetén 128 szavazatot jelent. Ha az első körben az egyik jelölt sem éri el a kétharmados többséget, második fordulót kell tartani a legtöbb szavazatot szerzett két tagállam között. Ha a második és harmadik menet sem hoz eredményt, negyedik fordulóban a regionális csoport többi országa előtt is megnyitják a szavazást.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik