Külföld

Merkel: egy csúcs nem megoldás

Kiss Gábor
Kiss Gábor

2011. 10. 18. 19:58

A német kancellár szerint egy csúcs nem oldhatja megaz adósságválságot, ahhoz viszont mindenképpen fontos lesz a vasárnapi találkozó, hogy döntésekkel közelebb kerüljön a krízis felszámolása.

Egy Berlinben tartott keddi sajtóértekezleten Angela Merkel hangsúlyozta, hogy “a vasárnapi EU-csúcs fontos lépés lesz a válság megoldása felé”. “Önmagában azonban ez nem lesz képes megoldani a gondokat, további lépésekre lesz szükség”.

A német kancellár rámutatott arra, hogy “a most komoly gondokat okozó adósságok évtizedek alatt halmozódtak fel, ezért egy csúcs nem tehet csodát, nehéz, hosszú ideig tartó munkára lesz szükség”.  Mint mondta: “készek vagyunk arra, hogy szükséges és fontos döntéseket hozzunk vasárnap”.

A várakozások szerint a Görögországból indult euróövezeti válság feltartóztatását célzó intézkedéscsomagnak három fő eleme lesz. Az egyik a görög államadósság bizonyos – egyes előrejelzések szerint akár 60 százalékot elérő – leírása, ami Görögország úgynevezett irányított, rendezett államcsődjét jelentheti.

A másik elem az uniós székhelyű bankok feltőkésítése, amitől azt várják a döntéshozók, hogy a pénzügyi szektor sikerrel megbirkózik a görög válság indította folyamatokkal. A harmadik elem az euróövezeti tagállamok ellenálló képességét növelni hivatott válságkezelő alap (EFSF) jogkörének, lehetőségeinek kibővítése.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.