Nagyvilág

Év végéig minden amerikai csapat elhagyja Irakot

Az Egyesült Államok lemondott arról a tervről, hogy katonáinak egy részét Irakban hagyja a csapatkivonások december 31-i határideje után.

Ez azt jelenti, hogy több mint nyolc év után ténylegesen véget ér az amerikai részvétel az iraki háborúban.

Az amerikai kormányzat hónapokon át tárgyalt a bagdadi vezetéssel arról, hogy módosítsák a 2008-ban aláírt csapatkivonási megállapodást, vagy kössenek új biztonsági egyezményt. A három évvel ezelőtti megállapodás alapján az amerikai harcoló csapatok 2010 végéig elhagyták Irakot, a maradék pedig 2012 januárjáig távozik, s onnantól kezdve összesen kevesebb mint kétszáz amerikai katona szolgálhat az országban.

Az utóbbi hónapokban arról folytak a tárgyalások, hogy néhány száz katona maradjon, és segítsen az iraki biztonsági erők kiképzésében. A Pentagon egyik szóvivője szombaton azt mondta, hogy még nem született végleges döntés a kérdésében. Ugyanakkor a Fehér Ház egyik magas rangú tisztségviselője megerősítette, hogy minden amerikai csapatot haza vezényelnek, s csak mintegy 160 katona marad a nagykövetség alárendeltségében. Egy magas rangú katonatiszt szintén azt közölte, hogy a csapatkivonás befejezése kész tény.

Az iraki vezetés megosztott az amerikai katonai jelenlét ügyében. A támogatók azzal érvelnek, hogy a kiképzés folytatása és az amerikai segítség létfontosságú, különösen az iraki légtér védelmében és a hírszerzési információk begyűjtésében. Mások viszont erősen elleneznek mindennemű amerikai katonai szerepvállalást, főleg a síita milicisták, s azzal fenyegetőznek, hogy megtámadják az esetleg maradó amerikai katonákat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik