Nagyvilág

Bírálta a minisztert a sztárséf

Ostobaságnak tartja Jamie Oliver a brit szaktárca elhízás elleni tervét. A világhírű séf szerint "semmitmondó badarság" az Andrew Lansley által bejelentett, a probléma orvoslását célzó új koncepció.

A szakminiszter minap ismertetett tervében arra biztatta az embereket, hogy egyenek és igyanak kevesebbet, összesen napi 5 milliárddal mérsékeljék a kalória-bevitelüket (ez fejenként kb. 81 kalóriát jelent). Lansley megígérte: ennek a “nemzeti törekvésnek” a keretében az élelmiszergyártókkal tárgyalni fog arról, hogy önkéntes alapon csökkentsék termékeik energiatartalmát

Lansley az általa említett, bűvös 5 milliárd kalória szemléltetésére elmondta, hogy ez 16,9 millió – 20 focipályát befedő – sajtburgernek vagy 28,4 millió adag – négy olimpiai úszómedence megtöltésére elegendő – tejeskávénak felel meg. Az egészségügyi tárca vezetője szerint a kezdeményezéssel 2020-ig megfordítható a mostani növekvő tendencia az elhízás terén.

Jamie Oliver több más egészségügyi szakértővel együtt élesen bírálta az új elhízás elleni tervet, “értéktelennek” és “ostobaságnak” nevezve azt. Egy “nyolc éves elemista” kreatívabb megoldással állna elő annál, mint amit a brit egészségügyi miniszter javasolt a lakosság elhízásának kezelésére – hangsúlyozta.

A népszerű brit szakács szerint az egész javaslat egy “vicc”, és azt kérte a kormánytól, hogy az elhízás elleni politikájában tényleges fordulatot hozzon, és törvényileg szabályozzon és finanszírozzon is egy ilyen stratégiát – írja a The Guardian című brit napilap. “Az nem teljesítmény, hogy azt mondjuk az embereknek, amit már tudnak, hogy kevesebbet kell enniük és többet kell mozogniuk” – fakadt ki a népszerű tévés szakács.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik