Nagyvilág

Lengyeleket kaptak el az osloi merénylet miatt

Lengyelországban tucatnyi személyt állítottak elő a Breivik-merénylet nyomán a rendőrök, tiltott anyagokkal kereskedés miatt.

Anders Breivik norvég terrorista akciója után a lengyel ügyészség vizsgálatot indított robbanóanyagok előállítása, birtoklása és az azokkal való kereskedés címén. Ennek nyomán szakértői vélemények alapján megállapította, hogy egy, az interneten vegyszereket forgalmazó lengyel cég tulajdonosa olyan komponenseket árusított, amelyek alkalmasak robbanóanyagok előállítására.

A lengyel rendőrség és tűzoltóság kedden 85 helyen házkutatást tartott, az említett internetes cég ügyfeleinél. Tucatnyi személyt kihallgatásra előállítottak, de vádat nem emeltek ellenük. Az ügyészség hangsúlyozta, hogy olyan személyekről van szó, akik gyakrabban vagy nagyobb mennyiségben vásároltak különféle vegyi anyagokat.

Breivik naplójában azt írta, hogy a merényletekre készülve 2010 decemberében az interneten egy lengyel cégtől 30 dekagramm nátriumsalétromot vásárolt. A szóban forgó wroclawi cégnek van norvég nyelvű internetes oldala. A nátriumsalétromot Norvégiában lazachús konzerválására használják. Breivik bankkártyával fizetett az áruért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik