Nagyvilág

Klicsko védi Timosenkót

Tiltakozásra szólította fel az ukránokat Julija Timosenko volt ukrán kormányfő elítélése ellen Vitalij Klicsko politikus-ökölvívó. A hét évre ítélt volt kormányfő bejelentette, a jövő héten fellebbez.

Az 5. csatorna ukrán kereskedelmi televíziónak nyilatkozva Klicsko, az Ukrán Demokrata Szövetség a Reformért (UDAR) párt vezetője az ukrajnai demokrácia felszámolásaként értelmezte az ítéletet.

“Ha az ellenzékiek börtönben találják magát, az lépés a tekintélyelvűség és a diktatúra felé” – közölte a nehézsúlyú bokszvilágbajnok a televízió honlapján. Előző nap Klicsko politikai harakirinek nevezte az ítéletet, amely szerinte ártani fog Kijev európai integrációjának. Az UDAR (a betűszó jelentése ukránul “ütés”) közleményben szólította fel Viktor Janukovics államfőt, hogy hagyjon fel a politikai ellenfeleit ellehetetlenítő megtorlással.

Timosenkót kedden ítélte hétéves börtönbüntetésre egy kijevi bíróság hivatali hatalommal való visszaélés vádjával. A volt ukrán kormányfő az ügyészség szerint 1,5 milliárd hrivnya ( mintegy 200 millió dollár) kárt okozott Ukrajnának a 2009-es orosz-ukrán gázszállítási szerződések megkötésekor. Az ítéletet szerte Európában bírálták.

A hivatali visszaélés vádjával hétévi börtönbüntetésre ítélt Julija Timosenko fellebbezését a jövő héten nyújtják be – közölte szerdán a volt ukrán kormányfő egyik ügyvédje, aki nem volt túl derűlátó az esélyeket illetően. “Nem táplálunk illúziót az ítélet esetleges megsemmisítésével kapcsolatban, de a jövő héten benyújtjuk a fellebbezést” – közölte Jurij Szuhov Julija Timosenko honlapján.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik