Nagyvilág

Szépségkirálynő buktatta le a körözött maffiózót

Egy volt izlandi szépségkirálynő segített az FBI elfogni a bostoni alvilág egykori rettegett alakját.

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) által leginkább keresett tíz bűnöző egyikének számító James (Whitey) Bulgert 16 éven át hiába keresték az amerikai nyomozók. A 19 gyilkossággal és más súlyos bűncselekményekkel gyanúsított Bulgert végül idén júniusban sikerült elfogni, Anna Bjornsdottir volt izlandi szépségkirálynő bejelentése után – közölte a Boston Globe. A nő, aki 1974-ben az észak-európai szigetország képviseletében részt vett a Miss Universe szépségversenyen is, nyomravezetőként 2 millió dollárt kapott az FBI-tól.

Bjornsdottir azután tett bejelentést, hogy az FBI a nyilvánossághoz fordult, és televízióban, valamint a Twitter mikroblog-oldalon közzétette a bűnöző élettársa, Catherine Elisabeth Greig fotóit. Az izlandi hölgy felismerte a nőt, ugyanis a férjével együtt több éven át lakott annak a kaliforniai lakóháztömbnek a közelében, ahol a körözött bűnöző és a barátnője az elmúlt 13 esztendő nagy részét eltöltötte.

Bulger elfogása után a szövetségi nyomozók csak annyit árultak el, hogy a párra névtelen lakossági feljelentés nyomán bukkantak, de miután utóbb azt is elárulták, hogy a hívás Izlandról jött, a sajtó Bjornsdottir nyomára bukkant.

Bulgert bankrablások miatt először 1956-ban ítélték el. Akkor 20 évet kapott, amiből kilencet le is töltött, majd visszatért Bostonba, ahol saját bandát alapított, majd a 70-es évek közepétől az FBI besúgója lett. A szövetségiek egy maffiáról adott információkért cserébe megengedték az ír gengszternek, hogy – amennyiben nem öl meg senkit – folytathassa üzelmeit.

“Whitey”-től azonban a 80-as évekre már jobban rettegtek Bostonban, mint John Gottitól, a Gambino család főnökétől New Yorkban. A The New York Times szerint csaknem mániákus kegyetlenséggel gyilkolt, így a saját kezével fojtotta meg bandája két tagjának barátnőjét. Bulger 1994 decemberében tűnt el, miután a tartótisztje, John Conolly megsúgta neki, hogy vádat akarnak emelni ellene.

Bulger ügyét egy 2003-as kongresszusi jelentés “a szövetségi bűnüldözés története egyik legnagyobb kudarcának” nevezte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik